O zakladi

RUKE-TEKST

ZIK je osvnovana u svrhu da se u Hrvatsku, njegovu Domovinu, donese duh Ivana Bonifacija. Zato ZIK ima ciljeve:

  • Razvijanje volonterstva radi drštvene solidarnosti te pomoći oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te članovima njihovih obitelji, pružanje psihosocijalne podrške te savjetovanje radi prevencije bolesti i promicanja zdravlja.
  • Pružanje financijske pomoći mlađim punoljetnim osobama koje dolaze s područja zahvačenih prirodnim nepogodama te pomoći volontera i stručnih osoba u postupku njihovog socijalnog uključivanja u društvo. 
  • san ZIK-a je izgraditi Dnevni centar u Kutini za starije osobe koje pate od različitih demencija s posebnim osvrtom na Alzheimerovu bolest. Centar će biti opremljen s 20 mjesta za posebnu pomoć olakšavanja “bremena” obitelji koje imaju bolesnike. Globalna žurna potreba s obzirom na Alzheimerovu bolest potaknula nas je misliti na Ivana Bonifacija, koji se u svom životu posvetio bolesnima i koji je imao izvanrednu sposobnost empatije prema njima.

ZAKLADA IVANOVA KUĆA (ZIK) je inspirirana naživotu Sluge Božijega Ivana Bonifacija Pavletića, rođenog 25.lipnja1864. u Zbjegovači, selu nedaleko Kutine u Hrvatskoj. U dobi od 23. godine, nakon što je izučio postolarski zanat, ušao je u maldu Družbu Sinova Bezgrješnog Začeća (CFIC) u Rimu koju je osnovao Blaženi Luigi Maria Monti 1857. godine u bolnici Santo Spirito in Sassia, nedaleko bazilike Sv. Petra. Sinovi Bezgrješnog Začeća u Katoličkoj crkvi laička su Družba čija je karizma inspirirana na prispodobi o Milosrdnom Samaritancu: biti bližnji!

Ivan Bonifacije Pavletić

Blaženi Luigi Maria Monti

Pomoć bolesnima i maldeži u potrebi – dva su cilja koja Družba ostvaruje u više od 20 zemalja diljem svijeta: u Europi, Africi, Aziji, Latinskoj i Sjevernoj Americi. 

Najvjerniji tumač Utemeljitelja, Ivan, u Družbi je dobio ime Bonifacije (u to vrijeme su redovnici mijenjali imena); njegova prvotna briga bila je pomaganje bolesnima i odgoj mladih redovnika. Umro je u Rimu 4. studenog 1897. kao učitelj novaka od tuberkuloze u dobi od 33 godine na glasu svetosti. Puno puta pokušao se započeti proces za beatifikaciju i kanonizaciju, ali tek 13. svibnja 2016., Rimska biskupija, nadležna za stvar, službeno je započela Kauzu za njegovo betaifikaciju i kanonizaciju.

Scroll to Top